Choripan - argentinas svar på korv med bröd! Choripan är populär streetfood i Argentina som helt enkelt består av chorizo (chori) och bröd (pan). En klassisk choripan skall alltid toppas med chimichurri. I detta recept har jag dessutom kompletterat chimichurrin med en tomat- och löksalsa, vilket blir en riktigt god kombination. Testa som fredagsmiddag imorgon! 
 
Du behöver - 4 portioner:
 
Chorizo för 4 personer (Vi hade 8 stycken)
Baguette för 4 personer (Vi hade 2 baguetter och delade vardera i 4 delar)
Olja/Smör till stekning
 
Till chimichurrin:
 
1 rågad dl olivolja
2 matskedar rödvinsvinäger 
1.5 dl finhackad färsk persilja
1 tsk torkad oregano
1 röd chili, urkärnad och finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade eller finhackade
Salt och peppar efter smak
 
Till tomat- och löksalsan: 
 
1 rödlök
2 tomater 
Juicen från 2 lime
1 msk olivolja
1 msk salt + något mer efter smak
 
Gör såhär:
 
Börja med att förbereda tomat och löksalsan då den tar längst tid. Hacka eller hyvla rödlöken tunt, antingen med kniv eller mandolin. Tillsätt 1 msk salt, rör runt och låt dra 10 minuter. Häll därefter ljummet vatten över löken så det täcker. Låt dra 10 minuter till. Häll av vattnet och tillsätt limejuicen. Låt stå i kylskåpet tills löken börjar bli rosa (minst 20 minuter). Hacka tomaterna i mindre bitar. Tillsätt tomaterna och olivoljan, smaka av med salt och servera. 
 
Medan du väntar på tomat- och löksalsan kan du med fördel göra din chimichurri. Blanda samman samtliga ingredienser till chimichurrin. Låt stå ca 10 minuter så smakerna kommer fram. Smaka av med salt och peppar. 
 
Strax innan servering steker du chorizon. Servera korven i baguetter med din chimichurri och tomat- och löksalsa.
argentina, choripan, chorizo, mat, recept, streetfood,
 
Hej fina läsare! Jag hoppas ni har haft en underbar midsommarhelg. Idag bjuder jag på recept på en enkel jordgubbssmoothie. Den är verkligen supergod och funkar året om. Perfekt för en snabb frukost eller när du känner dig trött på eftermiddagen.
 
Du behöver - 2 glas:
 
1 banan 
2 dl havremjölk (eller vanlig mjölk/sojamjölk/mandelmjölk, vad du än föredrar!)
2 dl frysta jordgubbar
2 msk jordnötssmör
Saften från 1 lime

Gör såhär:
 
Mixa samtliga ingredienser med stavmixer/smoothie blender/matberedare. Drick och njut. 

frukost, jordgubbar, jordnötssmör, mat, recept, smoothie,
Potatissallad är en sån där rätt som finns i mängder av varianter. Vissa adderar kapris, andra gör den på äpplen. Jag gillar min potatissallad enkel. Enkel, krämig och hur god som helst. OBS, en liten varning! När man väl har provat att göra egen potatissallad, så är det svårt att gå tillbaka till färdigköpt. Bara så ni vet.
 
 
Du behöver - ca 4 portioner:
 
1 kg fast potatis (Jag köpte en färdig påse med "små fina" potatisar. De är perfekta, för de äts bäst med skalet kvar)
0.5-1 rödlök (lite beroende på hur stark du vill ha den)
2 dl lätt creme fraiche 
2 dl gräddfil 
1 dl lätt majonnäs 
1 näve gräslök
Salt och peppar
 
Gör såhär:
 
Koka potatisen och låt svalna. Skär potatisen i mindre bitar, mina potatisar var så små att jag endast halverade de flesta. Hacka rödlöken i små bitar, klipp gräslöken. Blanda creme fraiche, gräddfil, majonnäs, lök och gräslök. Smaka av med salt och peppar. Ha i potatisen och rör runt. Toppa med lite klippt gräslök så ser det ännu festligare ut.
 
Ät den till grillat kött, fisk, på en buffé... Eller varför inte bara som den är med ett par skivor rostbiff?
mat, potatissallad, recept, vegetariskt,