Choripan - argentinas svar på korv med bröd! Choripan är populär streetfood i Argentina som helt enkelt består av chorizo (chori) och bröd (pan). En klassisk choripan skall alltid toppas med chimichurri. I detta recept har jag dessutom kompletterat chimichurrin med en tomat- och löksalsa, vilket blir en riktigt god kombination. Testa som fredagsmiddag imorgon! 
 
Du behöver - 4 portioner:
 
Chorizo för 4 personer (Vi hade 8 stycken)
Baguette för 4 personer (Vi hade 2 baguetter och delade vardera i 4 delar)
Olja/Smör till stekning
 
Till chimichurrin:
 
1 rågad dl olivolja
2 matskedar rödvinsvinäger 
1.5 dl finhackad färsk persilja
1 tsk torkad oregano
1 röd chili, urkärnad och finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade eller finhackade
Salt och peppar efter smak
 
Till tomat- och löksalsan: 
 
1 rödlök
2 tomater 
Juicen från 2 lime
1 msk olivolja
1 msk salt + något mer efter smak
 
Gör såhär:
 
Börja med att förbereda tomat och löksalsan då den tar längst tid. Hacka eller hyvla rödlöken tunt, antingen med kniv eller mandolin. Tillsätt 1 msk salt, rör runt och låt dra 10 minuter. Häll därefter ljummet vatten över löken så det täcker. Låt dra 10 minuter till. Häll av vattnet och tillsätt limejuicen. Låt stå i kylskåpet tills löken börjar bli rosa (minst 20 minuter). Hacka tomaterna i mindre bitar. Tillsätt tomaterna och olivoljan, smaka av med salt och servera. 
 
Medan du väntar på tomat- och löksalsan kan du med fördel göra din chimichurri. Blanda samman samtliga ingredienser till chimichurrin. Låt stå ca 10 minuter så smakerna kommer fram. Smaka av med salt och peppar. 
 
Strax innan servering steker du chorizon. Servera korven i baguetter med din chimichurri och tomat- och löksalsa.
argentina, choripan, chorizo, mat, recept, streetfood,